Fönstertittarsjukan

Fönstertittarsjukan är samma sak som kärlkramp i benen och är en kärlsjukdom som kan leda till långvarig smärta i benen. Främst märks det av vid fysisk ansträngning och kommer som plötsliga krampande smärtor i framför allt vader.

Känner du att magen pulserar? Läs vidare om

Varför kallas kärlkramp i benen för fönstertittarsjukan?

Namnet fönstertittarsjukan uppstod av den förknippade känslan med kärlkramp i benen med att du stannar upp och tittar i ett skyltfönster. Att ha fönstertittarsjukan känns som plötsliga huggande krämpor i benen som slutar enbart när du stannar upp och vilar en kort stund. Är det återkommande bör du kolla upp dina besvär.

Vanliga fönstertittarsjukan-symtom

Det finns flera fönstertittarsjukan-symtom du kan vara uppmärksam på.

Känner du igen dig i att…

  • Du får ofta krämpor i vaderna när du går och känner stumhet i benen?
  • Dina besvär försvinner om du stannar upp och vilar?
  • Du ofta behöver ha benen i högläge vid vila?
  • Du lider av övervikt och besvären har blivit värre på grund av detta?

Om du svarar ja på flera av påståenden, bör du kontakta en läkare eller klinik inom kärlsjukdomar som kan bedömma om du har fönstertittarsjukan. Symtomen är lätta att känna av, men det kan vara svårt att avgöra om det även kan handla om åderbråck och ådernät. Därför behöver en expert inom sjukdomsområdet följa upp besvären.

Fönstertittarsjukan- Behandling

Det brukar inte finnas några genvägar för att bli av med fönstertittarsjukan. Behandling som rekommenderas är fysisk aktivitet. Det finns flera saker du kan tänka på och få in i din vardag för att förebygga att kärlkrampen uppstår.

Fönstertittarsjukan träning och tips

Det som har framkommit genom forskning är att fysisk aktivitet kan motverka fönstertittarsjukan. Träning regelbundet rekommenderas av läkare för att bli av med besvären och ger även många andra hälsofördelar förutom att undvika kärlkramp.

Korta promenader

Är du ovan vid träning är en bra start att börja med korta promenader varje dag. Ca 20-30 min om dagen har visat få häpnadsväckande resultat på blodcirkulationen.

Styrketräning

Försök få in lättare styrketräning i vardagen, oavsett om du tränar på gym eller med redskap hemma. Att träna styrketräning 1-3 ggr i veckan ger bra förutsättningar för blodtillförsel till muskler och är hämmande för muskelinflammation.

Undvik stillasittande

Har du ett stillasittande arbete? Många glömmer bort att röra på sig under dagen och kan få negativ påverkan på hela kroppen. Ha som vana att ställa dig upp någon gång i timmen och ta korta pauser. Oftast räcker 5 minuters rörelse i timmen för att förebygga krämpor.

Sluta röka

Är du rökare är det högre risk för att få kärlkramp. Riskerna ökar under rökning med att få åderförkalkning, vilket i sin tur kan leda till mindre syre i musklerna och mindre blodtillförsel. För att bli av med fönstertittarsjukan kommer läkaren ordinera rökstopp som en del av behandlingen. Har du svårt att komma igång med att sluta röka kan du få flera tips på Sluta-röka-linjen.

Pulsåderbråck i magen symtom

Åderbråck kan även drabba andra delar av kroppen, exempelvis magen. Om det pulserar i magen och du känner en extrem smärta i buken kan det bero på pulsåderbråck i magen. Symtom som är vanliga är;

  • Du känner pulseringar i magen som inte går över
  • Du har extrema smärtor i nedre delen av ryggen
  • Du känner dig blek och kallsvettig
  • Du känner en hög puls
  • Du kan ha lågt blodtryck
  • Du känner dig svimfärdig

Om du känner något eller flera av dessa symtom måste du ta kontakt med vårdmottagning omgående för att få en bedömning, då det kan bli livshotande. Om bråcket pågår under en längre tid kan det till slut brista och leda till inre blödningar. Vill du ha rådgivning om din situation kan du vända dig till 1177 dygnet runt och vill du läsa mer om pulsåderbråck i magen och symtom kan du besöka 1177.se.

Läs relaterat innehåll om rehabilitering